U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Met veel plezier publiceer ik geregeld blogs en op verzoek van de redactie van het ControllersMagazine (begin 2015 opgegaan in het TijdschriftCM) schreef ik zelfs een wat langer artikel.

 

Het artikel

Tien lessen van een controller; wat leer je als controller niet uit de boeken en vooral in de praktijk? 
in Controllers Magazine, januari - februari 2015, Reed Business, Amsterdam.

Dat er een verschil zit tussen theorie en praktijk, is een open deur. Maar wat leer je als controller niet uit de boeken en vooral in de praktijk? 

Lees hier het gehele artikel.



De blogs

Verslaafd aan cijfers (7 mei 2018)
Sturen op informatie, maar ziende blind zijn. Het komt vaker voor dan u denkt. De werkelijkheid is dan al lang verdwenen achter de cijfers, beleidsplannen en grootse ambities. Vaak gaat het dan alleen nog maar over status en geld. In ieder geval niet over het wezen van de zaak. En als het mis gaat, ontbraken de cijfers. Als businesscontroller word ik er soms horendol van.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM           


Ivoren-torenmanagement (7 januari 2017)

Zo’n twee weken geleden kreeg ik een mailtje. Met pontificaal als onderwerp de vraag ‘En, hebben we u geholpen? We horen het graag. Want alleen zo kunnen we ons verbeteren waar dat nodig is’.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM 

 

Risicovol Groningen (14 november 2016)
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zonder het nemen van enig risico vaart niemand wel. Maar je moet natuurlijk ook niet in zeven sloten tegelijk lopen. Dat geldt helemaal voor bedrijven en instellingen.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM 

 

De controller als sjamaan (24 augustus 2016)

Je hebt een plan. Bijvoorbeeld een begroting. Maar de werkelijkheid pakt geheel anders uit. Wat ook wel te verwachten was. Want die werkelijkheid is weerbarstig. We weten het allemaal. Tussen de geplande organisatie zoals die op papier staat en de echte werkelijkheid zit een wereld van verschil. 

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

It's the culture, stupid (30 maart 2016)
In de Skipr daily van vrijdag 19 februari jl. las ik een verontrustend bericht. Uit onderzoek van KPMG, Erasmus Universiteit en de Vereniging voor Compliance in de Zorg blijkt namelijk dat de cultuur binnen ziekenhuizen de naleving van wet- en regelgeving in de weg staat.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

De misrekening (1 februari 2016)
Boekhouden bestaat niet meer. Het stond afgelopen november prominent voor op de cover van cm: geschreven. Natuurlijk een stelling om een discussie uit te lokken, maar je hoort het vaker. En ik denk dat velen daar heel erg blij van worden. Want boekhouden is saai en doodvervelend. Je kunt daar beter met een brede boog om heen lopen. Maar de werkelijkheid is toch anders. Boekhouden is van alle tijden. En goed boekhouden heeft ons veel gebracht. Daarom graag uw aandacht voor de schone kunst van debet en credit. Want te vaak gaat het mis.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

Waarom? (11 november 2015)
Op internet staat een zo langzamerhand wereldberoemd filmpje van een Ted Talk uit 2009. Het is nog steeds mateloos populair. Zo werd ik er onlangs weer eens door iemand op geattendeerd. Voor een publiek van niet meer dan vijftig personen legt Simon Sinek uit waarin een grote leider verschilt van de gewone sterveling. Het is en blijft een mooi en inspirerend verhaal. Maar een waarschuwing is hier op zijn plaats en dat is niet bedoeld als een ‘spoiler alert’.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

Hoe fraudebestrijding verzandt in een administratieve chaos (3 september 2015)
De politiek is door de Nationale ombudsman flink de les gelezen. Het was vorige week dinsdag zelfs het openingsitem van het 8 uur journaal. In het rapport 'PGB-trekkingsrecht en de (niet) lerende overheid' beschrijft de ombudsman het falen van de overheid. Met als doel fraude met PGB-budgetten te bestrijden werd er een gigantische administratieve chaos gecreëerd.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM


Verafgoding van de meetlat en een overmaat aan control (22 juli 2015)
Onlangs sprak ik op een feestje met iemand uit het onderwijs. Een docent in hart en nieren. Toch was de lol er een beetje af. Hij werd gek van alle evaluaties en formulieren die hij naast het lesgeven moest invullen. Een overmaat aan control waar je horendol van wordt. Het trieste is ook nog dat die registratiewoede vaak nergens toe dient. En niet alleen in het onderwijs is er sprake van meetlat fetisjisme. Je komt het in vele andere sectoren tegen.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

Met het hoofd in de wolken en volledig out of control; Meavita Revisited (14 april 2015)
Waarschijnlijk komt de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam in mei a.s. met een uitspraak in de zaak Meavita. Dat heeft de secretaris van deze kamer onlangs laten weten. Deze thuiszorg gigant - actief in Groningen, Den Haag, Utrecht en de Achterhoek; omzet 525 miljoen Euro en een eigen vermogen van 75 miljoen - was het resultaat van een megafusie die 1 januari 2007 tot stand kwam. Al snel bevinden ze zich in zwaar weer en begin 2009 is het allemaal al weer voorbij.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

Het spook van het rendementsdenken (25 maart 2015)
Het Maagdenhuis is weer eens bezet. Het is niet de eerste keer. Ooit was het een weeshuis voor katholieke meisjes. Maar sinds de jaren zestig is hier het bestuurlijke centrum van de Universiteit van Amsterdam gehuisvest en sindsdien regelmatig slaapplaats voor boze studenten. Wat is er aan de hand? 

Lees hier de hele blog. 

 

De zin en onzin van keurmerken (9 februari 2015)
Een organisatie die kwalitatief ver onder de maat presteert is naar mijn mening niet in control. Kwaliteit is dan ook een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering. Ook de controller moet daar aandacht voor hebben. Het kan een organisatie zelfs de kop kosten.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM 

 

De werkelijkheid achter de cijfers; wat je als controller van Plato kunt leren (8 januari 2015)
Een tijd geleden sprak ik met een accountant die gevraagd was om de kwaliteit van de tussentijdse managementrapportages te beoordelen. De achterliggende vraag was natuurlijk of de organisatie in control was.

Lees verder op de website van het TijdschriftCM

 

Geriatrische revalidatiezorg: leermeester voor Wlz (14 augustus 2014)
Als het goed is wordt 2015 het jubeljaar van de zorg. De door het kabinet ingezette omslag in de langdurige en welzijnszorg vindt dan grotendeels zijn beslag. Spijtig is wel dat goede bedoelingen vaak leiden tot schrijnende situaties. 

Lees verder op de website van Skipr